‘Het Beweegpad’ – een Kronkelende Weg

‘Het Beweegpad’ – een Kronkelende Weg

juni 4, 2021 Uit Door dereizendetherapeut

– Leestijd 4 – 6 min –

Stel je voor dat je aan de voet staat, van prachtige, golvende hellingen, die zich ver voor je uitstrekken. Er loopt een pad de hellingen op, naar een weelderig groen bos. Je weet nog niet hoe gemakkelijk of moeilijk dit pad zal zijn, maar je hebt geen andere keuze dan te beginnen met wandelen.

Dit is de arena waar je reis van motorische ontwikkeling begint. Het doel van de expeditie is simpel: leer de vaardigheden om te overleven en word een ‘hiker’.

Hoewel het basisdoelen voor ieder van ons hetzelfde zijn, komen we allemaal verschillende obstakels tegen; de geografie van het terrein; onze fysieke capaciteit; evenals het vaardigheidsniveau van onze rolmodellen. Dit is de eerste etappe van je bewegingspad– verderop zijn er hogere bergen en stijle, besneeuwde toppen.

Om het doel te bereiken, moet ieder van ons dezelfde mijlpalen bereiken: voedsel verzamelen, water zoeken, obstakels op het pad bedwingen en rivieren doorkruisen– zelfs kleine ravijnen overbruggen. Hoe goed we trainen en hoe bewust we zijn tijdens het leren, bepaalt ons vermogen om veilig de berg op te komen en kan een prognose zijn, van welke hoog we uiteindelijk kunnen breiken.

Dit is een illustratie van een metafoor van Clark en Metcalf (2002), die laten zien, dat onze motorische ontwikkeling niet uniform is in de tijd en tussen individuen, maar dynamisch, niet-lineair en zelforganiserend. Van reflexief leren als kind op de lagere hellingen, opgroeiend tot bergbeklimmers, met adaptieve en bekwame motorprogramma’s, voor het verkennen van hogere hoogten– en als we ambitieus zijn, zetten we koers naar de besneeuwde bergtoppen.

Helaas zullen veel mensen tijdens hun ontwikkelingstraject, onbewust op een zijspoor raken, wat mogelijke risico’s met zich meebrengt– zeker wanneer het pad uitdagend wordt. Tegenwoordig wordt ons bewustzijn, vaak weggetrokken door prikkels uit onze moderne samenleving; naar school gaan, een baan vinden, de rekeningen betalen, sociale media bijhouden; en 24/7 nieuws en een gezondheidszorgsysteem dat een pil heeft voor elke vervelende symptoom.

We raken verblind voor de noodzaak om kwalitatieve motorische vaardigheden te ontwikkelen, voor onze lichamelijke gezondheid, zeker voor op de lange termijn. Daarnaast wordt onze motorische ontwikkeling in het algemeen steeds minder uitgedaagd, als gevolg van de moderne omgeving– we hebben het terrein aanzienlijk veranderd, met roltrappen, verschillende transportmiddelen en comfortabele banken.

Wanneer je niet over de juiste wandel- en bergbeklimmersvaardigheden beschikt, ben je onderweg kwetsbaarder voor verwondingen, vooral op steile, technische segmenten– al helemaal, wanneer je nieteens bent geïnformeerd, of beseft dat je je op een bergpad begeeft, om mee te beginnen.

Dat gezegd hebbende, niet iedereen wilt en hoeft een expert bergbeklimmer te worden. De necessiteit en capaciteit per persoon verschilt, maar allen hebben we wel voldoende, kwalitatieve basiscompetenties nodig, zodat we onze dagelijkse activiteiten veilig kunnen uitvoeren. Des te beter onze beweegprogramma’s zijn ontwikkeld, des te kleiner de kans, dat we onszelf bezeren.

Dus, zijn jouw wandelvaardigheden opgewassen, om je onderweg veilig te houden; of heb je jezelf ooit verwond en loop je nu met pijn? Voel je je zelfverzekerd om onverwachte kliffen, rivieren en ravijnen te trotseren of zelfs de hoge, besneeuwde toppen te verkennen? Waar sta je op je pad en hoe ver ben je al gevorderd?

Ik heb ontdekt dat als je eenmaal een grote berg over bent, er altijd nog veel meer bergen te overwinnen zijn.

Nelson Mandela

Doe een stap achteruit en merk op dat hoe je beweegt, een product is van wat je onderweg, zowel bewust als onbewust, heb geleerd. Dat je niet alleen de conditie nodig hebt om verder te komen, maar vooral ook kwalitatieve motorische vaardigheden, voor wanneer het pad, onvermijdelijk, moeilijker wordt.

Het pad zal niet veranderen, en zal steeds smaller worden, maar je vaardigheden zijn gelukkig niet in steen gebeiteld. Je hebt de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden op te doen, zolang je daar bewust van bent. Je kunt het meeste van de weg genieten, wanneer je de benodigde vaardigheden verwerft om zelfstandig te navigeren!

Als je niet weet of je vaardigheden voldoende zijn, of als je onderweg geblesseerd bent geraakt en niet weet hoe je deze blessure moet behandelen? Zoek dan een ervaren, gekwalificeerde bergbeklimmer, om je gear te repareren en hiking skills te bevorderen. En vergeet vooral niet om te genieten van alle wonderen onderweg!